Inzet voor meer dierenwelzijn

Geschreven door Dierenbescherming Brabant Zuid-Oost

De Dierenbescherming is de grootste organisatie in Nederland die opkomt voor de belangen van allerhande dieren, zoals: gezelschapsdieren, landbouwdieren, dieren in het wild en proefdieren.

 

De Dierenbescherming bestrijdt dierenmishandeling, vangt dieren in nood op, ziet toe op de naleving van dierenwetgeving en werkt met voorlichting en acties aan een diervriendelijke samenleving.

Hoe gaat dierenhulp in zijn werk?
Het werkgebied van de Dierenbescherming regio Brabant Zuid-Oost (ca 760.000 inwoners) omvat 23 gemeenten waaronder Eindhoven, de Kempen en de Peelregio. In deze gemeenten is het vertrouwensteam van de Dierenbescherming actief. De leden van het vertrouwensteam werken er samen met de Dierenpolitie en assisteren bijvoorbeeld bij huisuitzettingen waarbij dieren betrokken zijn.

De Dierenbescherming heeft dienstverleningscontracten met 18 van de gemeenten uit deze regio voor opvang van gehouden dieren die in die gemeenten zwerven. Deze dieren worden indien nodig door de dierenambulance opgehaald. Is het dier gechipt dan wordt geprobeerd de eigenaar te vinden. Indien noodzakelijk, wordt het dier naar een dierenarts gebracht. Mocht een eigenaar niet gevonden worden, dan zorgt de Dierenbescherming voor opvang van het dier in het Tongelrese asiel.

Dieren uit het wild en verwilderde zwerfkatten
Dieren uit het wild die in nood zijn, worden ook door de dierenambulance opgehaald. De kosten die het ophalen en verzorgen van deze dieren met zich meebrengen, worden door de Dierenbescherming betaald. De Dierenbescherming heeft met onder andere de gemeente Eindhoven een samenwerkingsovereenkomst voor het vangen, neutraliseren (castreren) en terugplaatsen (bekend als TNR; Trap, Neuter & Return) van verwilderde zwerfkatten die op straat leven.

Dierenopvangcentrum De Doornakker: cijfers
Dierenopvangcentrum De Doornakker verzorgt jaarlijks de opvang en (her)plaatsing van ongeveer 700 honden, 1500 katten en 250 overige huisdieren voor de regio Zuid-Oost Brabant. Bovendien vangt het centrum jaarlijks 1300 dieren uit het wild die in nood zijn (tijdelijk) op. Het dierenopvangcentrum verzorgt ook de opvang van jonge en zieke dieren. Jaarlijks worden er meer dan 800 van deze dieren opgenomen in gastgezinnen en geplaatst in een nieuw thuis. Dierenopvangcentrum De Doornakker is een door de Dierenbescherming erkend asiel. Vanuit de locatie aan de Doornakkersweg 51 in Eindhoven opereert ook de meldkamer dierenhulp en de dierenambulance.

Op zoek naar een dier?
Ben je op zoek naar een huisdier (hond of kat), dan is een asieldier zeker een goede optie. De meeste honden en katten die in het dierenopvangcentrum verblijven, zijn leuke, sociale dieren waar niets mee ‘mis' is. Vaak is het onbegrijpelijk waarom het dier in het asiel terecht is gekomen. Wil jij weten of wij een dier hebben die bij jou past? Kijk dan voor honden, katten, vogels, konijnen en knagers op www.dierenasieleindhoven.dierenbescherming.nl/asieldieren

Hoe kun jij ons en de dieren helpen?
Jouw steun voor het dierenopvangcentrum is altijd zeer welkom. Als donateur of als vrijwilliger bijvoorbeeld. Kijk op www.dierenasieleindhoven.dierenbescherming.nl/hoekunjehelpen voor meer informatie.

Wil je meer weten over het werk van Dierenopvangcentrum De Doornakker, ga dan naar onze website www.dierenasieleindhoven.dierenbescherming.nl

volg ons ook op

       

© 2013-2020. Alle rechten voorbehouden.