Wegwerpmaatschappij oorzaak van de opwarming

Geschreven door Ton Voorn

Onze wegwerpmaatschappij is mede de oorzaak van de opwarming van de aarde en de grote veroorzaker van allerlei belastingverhogingen om het milieu te redden. Zelfs Brussel heeft het in de gaten, zie het artikel in het EIndhovens Dagblad van woensdag 2 december jongstleden en de mening van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese commissie. In het interview zegt hij dat er in het verleden veel gekeken is naar het energieverbruik van huishoudelijke apparatuur, maar betrekkelijk weinig naar de duurzaamheid - repareerbaarheid en hergebruik. 

Dat moet volgens hem snel veranderen. Dit ben ik geheel met hem eens. Nu is het zo dat er enorme bedragen worden uitgegeven om ons wijs te maken dat besparing op energie en water wel tot € 30,- per jaar oplevert. Hiervoor worden steeds meer marketingspecialisten en manipulators ingezet. Ook worden er meer psychologen en psychiaters voor ons welzijn ingezet.

Verleden versus heden
Vroeger deed je een heel leven met een pannenset en 20 tot 30 jaar met een wasmachine. Tegenwoordig wordt er veel geld gestoken in reclame voor nieuwe producten, waarvan alleen het uiterlijk veranderd is. Stel dit product is van staal. Dit betekent dat producten die nu minder dan 5 jaar meegaan 4 tot 6 maal opnieuw moeten worden gesmolten, gegoten en gevormd. Dit kost bergen energie en levert nauwelijks arbeidsplaatsen op, omdat ze volledig machinaal gemaakt worden. In de toekomst wordt dit per dag erger. Wat denkt U van apparaten die niet gerepareerd kunnen worden. Hiermee maken we de afvalberg groter. De afvalbergen die deels gerecycled moeten worden, kosten de burger handenvol belastingsgeld. 

Goed voorbeeld
De Gamma verkoopt alleen nog maar niet repareerbare stopcontacten met een kinder- en volwassenen beveiliging. Voor minder sterke oude mensen is het haast onmogelijk om de stekker er in te steken en er uit te trekken. Ik heb daarover gereclameerd en hun reactie was: dit is het beleid van de Gamma!

Korte garantie
Is het jou ook opgevallen dat je bij de aanschaf van apparatuur een garantie krijgt maximaal 2 jaar. Zelfs voor een fornuis. Deze apparaten gingen vroeger een mensenleven mee. Dus de kennis is er om ze goed te maken met een garantietermijn van minstens 10 jaar.

Een voorzichtige conclusie
De fabrikant wordt steeds rijker door het maken van niet repareerbare producten en de koper betaald voor het volgende:

  • het product;
  • de reclame;
  • de vuile lucht uitstoot;
  • het ruimen van de afvalbergen;
  • de herstelkosten van het milieu.

Het is dus geen wonder dat de belastingen omhoog gaan voor alle burgers en de veroorzakers hun zakken flink vullen. Wij met zijn allen kunnen daar nu eenvoudig wat aan doen door geen producten meer te kopen die niet repareerbaar zijn en waarop we minstens 10 jaar garantie krijgen. 

De oplossing voor dit probleem moet bij de bron aangepakt worden en niet met omkoping van politici door lobbyisten. Welke universiteit wil dit eens grondig uitzoeken, zodat dit in de Europese Unie vereist kan worden voor elk product. En hoeveel arbeidsplaatsen dit oplevert. Denk aan vakmensen die al die producten kunnen repareren. 

Ik hoop dat je hierover nadenkt en datgene toevoegt waardoor alles wetenschappelijk bewezen kan worden.

www.linkedin.com/pub/ton-voorn/85/b64/995 /// https://www.facebook.com/tonnu71jr

volg ons ook op

       

© 2013-2019. Alle rechten voorbehouden.